Hur man tar sig dit till Cinque Terre


HUR MAN TAR SIG DIT TILL CINQUE TERRE

MED BIL :

Bilen är inte det bästa sättet att resa runt Cinque Terre. Höga kullar ovanför havet, smala gator och många kurvor är huvudfunktionerna. Parkering är särskilt problematisk, eftersom de fem byarna är stängda för utländsk trafik.

Riomaggiore ligger 14 km från La Spezia, längs riksväg 370 (S.S. 370). För att komma till La Spezia måste du avsluta vid avgiftsbåset La Spezia-Santo Stefano Magra på motorväg A12 Genoa-Livorno eller A15 Parma-La Spezia.
Från motorvägsavfarten, följ skyltarna mot stadens centrum och efter 5 km möter du de första trafikljusen. Fortsätt längs havet mot Cinque Terre-Portovenere. Du passerar några vägkorsningar, följer vägen som svänger höger och vid trafikljuset svänger du vänster och följer alltid skyltarna. Fortsätt efter ett tag mot Manarola-Riomaggiore, längst upp till höger.
Den första staden du möter är Riomaggiore 12 km från La Spezia. Vägen är inte svår och är ganska fin, med staden och hamnen till vänster. Efter ett par tunnlar och några svaga kurvor är problemet att hitta parkering längs vägen, nära turistbyrån och en bar. Du kan inte komma in i Riomaggiore. Det är tillrådligt att anlända på morgonen, också för att kunna ta pendeln mot havet, annars kan du gå ner på cirka tjugo minuter.

Fortsätter vi fram till Manarola, 14 km från La Spezia, i slutet av SS 370. Vägen är fortfarande enkel och naturskön. I Manarola finns en liten betald parkering strax före staden. På sommaren är det svårt att hitta en plats.

Att nå Corniglia å andra sidan innebär att ta en smal väg full av branta kurvor, även om utsikten är fantastisk. Det ligger 25 km från La Spezia. Lämna Manarola, följ skyltarna mot Corniglia, passera byarna Groppo och Volastra upp till Corniglia-Vernazza-korsningen, sväng vänster och förbi San Bernardino. Parkering längs vägen är svår och parkeringen som ligger ett par km från byn är inte så stor.

Den fjärde byn är Vernazza. Sväng höger vid San Bernardino-korsningen igen på en smal väg där endast en bil passerar i många delar. När det gäller Manarola, cirka femton minuters promenad från Vernazza, finns det ett par parkeringsplatser, cirka en och en halv kilometer bort.

Den sista byn är Monterosso, 35 km från La Spezia. För att komma dit, följ de tydliga skyltarna före Corniglia. Att åka till Monterosso från Spezia är avskräckt. Ta bättre motorväg A12 Genova-Livorno och avfart vid Brugnato-Borghetto Vara, följ till vänster om rondellen skyltar mot Cinque Terre-La Spezia och efter att ha korsat Beverino, sväng vänster till Monterosso, genom Corvara, Pignone och helgedomen Madonna of Soviore. I Monterosso finns det en medelstor parkeringsplats vid havet i Fegina-området, nära järnvägsstationen, och en annan i Loreto-området före den historiska stadskärnan.
Det är viktigt att det inte finns några bensinstationer i Cinque Terre.

MED TÅG

Det mest bekväma och ekonomiska transportmedlet för att nå Cinque Terre är verkligen tåget längs järnvägen Genua-La Spezia. Varje by i Cinque Terre har en järnvägsstation och alla kan nås endast genom att ta pendeltåget från Levanto eller La Spezia. Speciellt på sommaren är tågen trånga på grund av det stora antalet turister, förseningar är ofta.
Det är möjligt att köpa biljetter direkt på olika stationer. Biljetter kan köpas i biljettkontoren, men för att undvika långa köer är det bättre att köpa dem i automatiska bankomater eller via internet, eller ta Cinque Terre Card Train vilket möjliggör obegränsad resa i andra klass på regionaltåg mellan Levanto och La Spezia.
Kom ihåg att validera din biljett.
Tågschema i PDF

PÅ PLAN

Den närmaste flygplatsen är flygplatsen Galileo Galilei i Pisa, cirka 100 km från Riomaggiore, tillgänglig på en timme och en kvart. Genuas Cristoforo Colombo flygplats är återigen 100 km bort mer eller mindre, men från Monterosso, nås på cirka två timmar.

MED FERRY

Från slutet av mars till början av november finns det en båttrafik som förbinder Monterosso, Vernazza, Manarola och Riomaggiore (Corniglia har ingen direkt landning på havet) från La Spezia, Levanto eller Portovenere. Biljetter kan köpas i biljettkontoret nära ombordstigningsställen.
Tabellen över uppdaterade tidtabeller och rutter finns på Navigazione Golfo dei Poeti webbplats nedan:
TIDSPLANER OCH KOSTNADER CINQUE TERRE BÅTAR

MED BUS

Busservice eller bättre sagt, pendlar, ansluter inte direkt de fem byarna, men serverar korta rutter som kan vara användbara om de är för trötta, särskilt med Cinque Terre-kortet, som inkluderar användning av pendlar. Rutterna är:
Riomaggiore: från centrum till kyrkogården.
Manarola: från centrum till parkeringen och till Volastra.
Corniglia: från centrum till tågstationen.
Vernazza: från centrum till San Bernardino och helgedomen Nostra Signora di Reggio.
Monterosso: från centrum till Soviores fristad.