Le Cinque Terre.org

Monterosso al Mare
Monterosso al MareMonterosso al Mare

Monterosso al Mare is het westelijkste dorp van Cinque Terre. Het dorp is omringd door heuvels die zijn bezaaid met wijngaarden en olijfbomen en heeft fantastische stranden, adembenemende riffen en kristalheldere wateren.
De Aurora toren, die zich op de San Cristoforo heuvel bevindt, scheidt het oude centrum, dat zich ontwikkeld heeft aan de uiterwaarden van de nu gedempte stroom van de Manada, van het moderne dorp, wat zich voornamelijk langs het strand uitstrekt. In het oude Monterosso springt de enorme rune van het kasteel, dat aan boven de zee uitsteekt, het meest in het oog, samen met de typische torenhuizen die aan smalle carruggi (middeleeuwse straatjes) staan.
In de San Francesco kerk worden belangrijke werken bewaard, zoals de Kruisiging, die door Van Dyck geschilderd zou zijn. In de 16e eeuw was Monterosso omringd door 13 torens, waarvan er tegenwoordig nog drie bestaan: de toren van het kasteel, de middeleeuwse toren, die nu klokkentoren is van de San Giovanni kerk en de Aurora toren.
Het strand van Monterosso is het meest uitgestrekte strand van Cinque Terre en daarom is het dorp bijna volledig toegelegd op toerisme. Monterosso heeft ook de meeste hotels van Cinque Terre.