Le Cinque Terre.org


ROUTEBESCHRIJVING NAAR CINQUE TERRE

PER AUTO
De auto is niet het beste vervoersmiddel om naar Cinque Terre te gaan. Hoge bergen die steil naar de zee aflopen met smalle straatjes en veel bochten kenmerken de route. Parkeren is bijzonder lastig, omdat de dorpjes gesloten zijn voor toeristenverkeer.
Vanaf La Spezia is het 14 km over de autoweg 370 (S.S. 370). Om bij La Spezia te komen moet u de op de A12 Genua-Livorno of op de A15 Parma-La Spezia de afslag La Spezia-Santo Stefano Magra nemen. Vanaf de afslag volgt u de borden richting La Spezia. Na vijf km bent u in de stad en dient u langs de zeeboulevard de richting Cinque Terre-Portovenere te volgen. Na de militaire kazerne van La Spezia splitsen de wegen zich, gaat u hier rechtdoor in de richting Manarola-Riomaggiore.
Het eerste dorp dat u tegenkomt is Riomaggiore, op 12 km afstand van La Spezia. De laatste twee kilometer zijn niet eenvoudig, vooral in het hoogseizoen staan hier de auto's aan twee kanten geparkeerd.
Als we de weg vervolgen komen we in Manarola, op 14 km van La Spezia, gelegen aan het einde van de S.S. 370, na de derde tunnel. Hier kunt u uw auto kwijt op een kleine betaalde parkeerplaats aan het begin van het dorp.
Corniglia is het derde dorp dat op 25 km van La Spezia ligt. Enkele meters na de derde tunnel van de S.S. 370 ziet u aan de rechterkant de borden om naar Corniglia, Vernazza en Monterosso te gaan. De weg wordt hier nog moeilijker en kronkeliger, steil en zeer bochtig. Na zeven km komt u bij de kleine dorpjes Groppo en Volastra, waar u de kruising om naar Corniglia en Vernazza te gaan, tegenkomt. Als u de weg links vervolgt bij de kruising vlakbij San Bernardino komt u na vier km aan bij Corniglia. In de zomer kunt u hier vrijwel onmogelijk een parkeerplaats vinden, er is namelijk heel weinig plaats en veel plaatsen zijn gereserveerd voor de dorpsbewoners.
Het vierde dorp van Cinque Terre is Vernazza. De route is hetzelfde als naar Corniglia, al moet u bij de kruising van San Bernardino naar rechts. Er is een kleine betaalde parkeerplaats op 15 minuten loopafstand van het dorp.
Het laatste dorp is Monterosso, op 35 km van La Spezia. Om er te komen volgt u de weg naar Corniglia over de doorgaande weg. 9 Km na de kruising Corniglia-Vernazza slaat u linksaf en rijdt u langs het Santuario de Soviore. Op de laatste kruising slaat u weer linksaf richting Monterosso. Om in Monterosso te komen is het beter om de snelweg A 12 Genua-Livorno te nemen en de afslag Brugnato-Borghetto Vara te nemen, vanaf daar kunt u de borden volgen.

PER TREIN
Cinque Terre zijn makkelijk bereikbaar met de trein. Op de lijn Genua-Rome rijden stoptreinen die vrijwel ieder uur stoppen in alle dorpen van Cinque Terre.