Le Cinque Terre.org

ROUTEBESCHRIJVING NAAR CINQUE TERRE

MET DE AUTO :

De auto is niet de beste manier om door Cinque Terre te reizen. Hoge heuvels boven de zee, smalle straatjes en veel bochten zijn de belangrijkste kenmerken. Parkeren is bijzonder problematisch, aangezien de vijf dorpen zijn afgesloten voor niet-ingezeten verkeer.
Riomaggiore ligt op 14 km van La Spezia, langs de nationale weg 370 (S.S. 370). Om bij La Spezia te komen, moet u de afslag La Spezia-Santo Stefano Magra nemen op de snelweg A12 Genua-Livorno of A15 Parma-La Spezia.
Volg vanaf de afrit van de snelweg de borden richting het stadscentrum en na 5 km ziet u de eerste verkeerslichten. Vervolg langs de kust richting Cinque Terre-Portovenere. U passeert enkele kruispunten, volgt de weg die naar rechts draait en bij het stoplicht gaat u linksaf, steeds de borden volgend. Ga na een tijdje rechtsboven verder richting Manarola-Riomaggiore.
De eerste stad die je tegenkomt is Riomaggiore, 12 km van La Spezia. De weg is niet moeilijk en best aardig, met de stad en de haven aan de linkerkant. Na een paar tunnels en een paar flauwe bochten is het probleem om een ​​parkeerplaats langs de weg te vinden, vlakbij het VVV-kantoor en een bar. U kunt Riomaggiore niet betreden. Het is aan te raden om 's ochtends aan te komen, ook om de shuttle richting zee te kunnen nemen, anders loop je in ongeveer twintig minuten naar beneden.
We gaan verder en komen aan bij Manarola, 14 km van La Spezia, aan het einde van de SS 370. De weg blijft gemakkelijk en mooi. In Manarola is er een kleine betaalde parkeerplaats net voor de stad. In de zomer is het moeilijk om een ​​plek te vinden.
Aan de andere kant betekent het bereiken van Corniglia het nemen van een smalle weg vol steile bochten, zelfs als het uitzicht is fantastisch. Het ligt op 25 km van La Spezia. Verlaat Manarola, volg de borden naar Corniglia, passeer de dorpen Groppo en Volastra tot aan het kruispunt Corniglia-Vernazza, sla linksaf en passeer San Bernardino. Parkeren langs de weg is moeilijk en de parkeerplaats op een paar kilometer van het dorp is niet erg groot.
Het vierde dorp is Vernazza. Sla bij de kruising met San Bernardino rechtsaf, wederom over een smalle weg, waar alleen een auto in veel delen passeert. Wat Manarola betreft, ongeveer vijftien minuten lopen van Vernazza, zijn er een paar betaalde parkeerplaatsen, ongeveer anderhalve kilometer verderop.
Het laatste dorp is Monterosso, 35 km van La Spezia. Volg de duidelijke borden vóór Corniglia om er te komen. Vanuit Spezia naar Monterosso gaan wordt sterk afgeraden. Neem beter de snelweg A12 Genova-Livorno en neem de afrit Brugnato-Borghetto Vara, volg aan de linkerkant van de rotonde de borden naar Cinque Terre-La Spezia en sla na het oversteken van Beverino linksaf richting Monterosso, door Corvara, Pignone en het heiligdom van de Madonna van Soviore. In Monterosso is er een middelgrote parkeerplaats aan zee in het Fegina-gebied, vlakbij het treinstation, en nog een in het Loreto-gebied, vóór het historische centrum.
Belangrijk is dat er geen benzinestations zijn in de Cinque Terre.

MET DE TREIN

Het handigste en voordeligste vervoermiddel om de Cinque Terre te bereiken, is ongetwijfeld de trein, langs de spoorlijn Genua-La Spezia. Elk dorp van de Cinque Terre heeft een treinstation en ze zijn allemaal alleen te bereiken met de pendeltrein vanaf Levanto of La Spezia. Vooral in de zomer zijn de treinen overvol door het hoge aantal toeristen, vertragingen komen vaak voor.
Het is mogelijk om kaartjes rechtstreeks in de verschillende stations te kopen, de kosten zijn altijd hetzelfde voor elk land.

In 2024 varieert de prijs van het Cinque Terre-ticket tussen La Spezia Centrale en Levanto van 16 maart tot 3 november tussen de 5 en 10 euro, afhankelijk van de reisperiode. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar varieert de prijs tussen de 2,50 en 5 euro.
Dit is een enkele reis, dus de kosten zijn tussen La Spezia en Riomaggiore hetzelfde als bijvoorbeeld tussen La Spezia en Levanto.
Er zijn drie bands:
Band A - groen: Volwassenen € 5,00 - Kinderen € 2,50
Band B - geel: Volwassenen € 8,00 - Kinderen € 4,00
Band C - rood: Volwassenen € 10,00 - Kinderen € 5,00
Hier vindt u de dienstregeling afhankelijk van de dag van vertrek.

Tickets kunnen aan de kassa's worden gekocht, maar om lange wachtrijen te vermijden, is het beter om ze te kopen bij de geldautomaten of via internet, of neem de Cinque Terre Card Train waarmee u onbeperkt kunt reizen in tweede klas met regionale treinen tussen Levanto en La Spezia.
Vergeet niet uw ticket te valideren.
Treindienstregeling in pdf

MET HET VLIEGTUIG

De dichtstbijzijnde luchthaven is de luchthaven Galileo Galilei van Pisa, ongeveer 100 km van Riomaggiore, bereikbaar in een uur en een kwartier. De luchthaven Genua Cristoforo Colombo ligt weer ongeveer 100 km verderop, maar is vanuit Monterosso in ongeveer twee uur te bereiken.

PER VEERBOOT

Van eind maart tot begin november is er een bootdienst die Monterosso, Vernazza, Manarola en Riomaggiore verbindt (Corniglia heeft geen directe landing op zee) vanuit La Spezia, Levanto of Portovenere. Tickets kunnen worden gekocht bij het loket bij de opstapplaatsen.
De tabel met bijgewerkte dienstregelingen en routes is beschikbaar op de website van Navigazione Golfo dei Poeti hieronder:
TIJDSCHEMA'S EN KOSTEN CINQUE TERRE BOTEN

MET DE BUS

De busdienst of beter gezegd, shuttles, verbindt de vijf dorpen niet rechtstreeks, maar bedient korte routes die handig kunnen zijn als je te moe bent, vooral met de Cinque Terre Card, die het gebruik van shuttles omvat. De routes zijn:
Riomaggiore: van het centrum naar de begraafplaats.
Manarola: van het centrum naar de parkeerplaats en naar Volastra.
Corniglia: van het centrum naar het treinstation.
Vernazza: van het centrum naar San Bernardino en het heiligdom van Nostra Signora di Reggio.
Monterosso: van het centrum naar het heiligdom Soviore.
U kunt de dienstregeling voor 2021 in pdf downloaden van de website van het transportbedrijf van de provincie La Spezia ATC (Azienda Trasporti Consortile):
TIJDSCHEMA BUS CINQUE TERRE